Reading's not a luxury, art's not a luxury. It's about your soul, and it's about yourself. And if reading is luxury, being human is a luxury'.

Jeanette Winterson

Tentoongestelde kunstwerken blijken vaak immateriële mysteries; ze zijn ontdaan van het materiaal waarmee ze gemaakt zijn, om stralende en onaanraakbare verschijningen te worden in plaats van de objecten die ze in werkelijkheid zijn. Door ze te verplaatsen uit het atelier- weg uit de rommel, het vuil, de gebruikte materialen en de werkhanden- naar die hermetisch verzegelde plaatsen die we musea noemen, nemen ze een soort goddelijke gedaante aan die zo vaak doorgaat voor de essentie van kunst. Werk van en inzicht in kunst openbaart zich in het maak-proces, in de gelaagde structuur. Het echte geheim van de kunst ligt in het hebben van een visie en in de handen die deze visie in de dagelijkse praktijk tot uitdrukking weten te brengen in een voorwerp van kunst.

(Dagboekfragment 1950, uit 'The Formative Years' door Leo Pratt.)
'Rinus van de Velde' Zie: 'The Artist and His Tutor' 1949. (It's all fiction… FR)

Alles is biografisch, zegt Lucian Freud. Wat we maken, waarom het gemaakt is, hoe we een hond tekenen, tot wie we ons aangetrokken voelen, waarom we niet kunnen vergeten. Alles is collage, zelfs in de genetica. Er is de verborgen aanwezigheid van anderen in ons, zelfs van hen die maar kort gekend hebben. Ons hele leven bewaren we al deze ervaringen, bij elke grens die we passeren'.

Opgetekend door Michael Ondaatje.

Deine Briefe: sie sinds so wahr,
so gerade, sie könnten nicht wahrer
und besser sein. Ich brauche sie,
ich brauche Dich, wie Du bist –

Paul Celan an Ilana Shmueli, am 4. November 1969